Tega živila nikoli ne bi smeli odlagati na kuhinjski pult

11. 4. 2024
Deli
Tega živila nikoli ne bi smeli odlagati na kuhinjski pult (foto: Profimedia)
Profimedia

Čas je, da preverite, kaj imate v kuhinji takšnega, kar bi lahko škodovalo vašim površinam. In ker na pult odlagamo veliko stvari, bi na to morali biti še posebej pozorni. 

Pult je v kuhinji ena glavnih površin za odlaganje hrane in predmetov ter za pripravo obrokov. Zato ni nič čudnega, da se na njem znajde kar nekaj stvari, tudi tiste, ki mu lahko škodujejo. Kot boste videli v nadaljevanju, je veliko odvisno od tega, iz katerega materiala je vaš pult. 

Kaj vam lahko nepričakovano uniči pult? 

Nasvet velja predvsem za tiste, ki imajo kamnite pulte: iz granita, marmorja, apnenca ... Čeprav je pult trpežen in tako rekoč neuničljiv, ima tudi svojo pomanjkljivost, ki jo je veliko lažje preprečiti kot sanirati, saj vas bo slednje drago stalo. In kakšno je zlato pravilo kamnitih pultov? Na njih nikoli ne puščajte nobene kisline! 

Vse vrste živil, ki vsebujejo določeno kislino, npr. limona in drugi citrusi, kis, mlečna kislina in ostalo, lahko vaš pult zaznamuje z belimi madeži. To se lahko zgodi že v nekaj minutah, zato ni priporočljivo, da takšno živilo kadarkoli pustite na golem pultu, ampak raje na deski ali krožniku. Če se vam je to že zgodilo in bi nasvet priporočali iz prve roke, potem vam žal ne preostane drugega, kot najem strokovnjaka, ki bo popravil pult. 

Preverite še:

Če npr. na granitni površini pustite sok limone, ki je kanil med pripravo limonade, bo nastal madež, ki je lahko odpravljen le s poliranjem, obnovo površine in novim nameščanjem pulta. Če se vse to zgodi z granitom, si lahko mislite, da gre še hitreje pri marmorju ali apnencu, zato je vredno posvetiti nekaj več pozornosti temu, kaj režete direktno na pultu in kdaj ga zaščitite. Zakaj je tako "lahko" poškodovati kamnit pult? Zaradi ene njegove lastnosti: poroznosti. Nekaj poškodb prepreči obdelava kamnitega pulta pred vstavitvijo v kuhinjo, a kisline mu še vedno lahko škodujejo. 

Kot rečeno, je bolje (in ceneje) poškodbo preprečiti kot sanirati. 

Zato veljajo priporočila, da pri uporabi takšnih živil, kot so kis in citrusi, vedno uporabite desko, ki jo lahko še dodatno podložite s krpo, da preprečite kapljanje na površino pulta. Lahko pa pripravo limonade in solate prestavite na mizo ali kam drugam, kjer površina ni tako občutljiva. Bodite blizu umivalnika, da lahko nož in ostale pripomočke takoj oplaknete z vodo in se ne spozabite ter jih pustite na pultu, kar bi prav tako pustilo madež. In še eno opozorilo: ne puščajte na pultu kozarcev, v katerih ste imeli limonado, pomarančni sok ali kateri drug citrus. Najbolje je, da tam ni niti košare s sadjem, ki pa lahko lepo popestri jedilno mizo. 

Ko boste jedli ali pili, hrano raje nesite na jedilno mizo, za dodatno preprečevanje poškodb pa odidite v specializirano trgovino in se prepričajte, katera čistila bodo učinkovito izbrisala madeže, a ne bodo škodovala kamnu. 

Enaka opozorila veljajo za ostale vrste naravnih materialov - pozanimajte, kaj škoduje vaši površini in tega nikoli ne puščajte na njej, če jo želite ohraniti takšno, kot ste jo dobili. 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek